Studiekeuzestress? Dit doe je eraan!

 

Sommige mensen weten van jongs af aan al wat ze willen doen en voor hen zal het geen moeite zijn om de juiste opleiding te kiezen. Veel mensen lopen echter tegen het probleem aan dat ze niet goed weten wat ze moeten kiezen. Wellicht omdat het moeilijk is om aan werk te komen in bepaalde sectoren, is er weinig of specifieke vraag of verandert te markt heel erg. Voor anderen is het moeilijk om te kiezen omdat ze niet weten waar ze goed in zijn of juist goed zijn in heel veel. Wat de reden ook is, hierin biedt een studiekeuzebegeleider de oplossing.

 

Wat doet een studiekeuzebegeleider?

De titel spreekt eigenlijk al voor zich: hij of zij begeleidt je in het kiezen van een juiste, passende studie. Dit wordt gedaan door eerst uitgebreid met je in gesprek te gaan en te kijken of je zelf al een idee hebt van wat je zou willen of waar je goed in bent. Hierna worden er een aantal tests gedaan om te kijken wat voor werker je bent, wat voor karakter je hebt en wat een passende sector voor je zou kunnen zijn. Aan de hand hiervan kunnen jullie vervolgens samen verder gaan kijken naar de mogelijkheden en instanties.

 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf al heel veel doen. Zo kun je zelf al een test op internet doen om een beter beeld te krijgen van wat er bij jou kan passen. Hier zal niet meteen een specifieke opleiding uitkomen, maar wel een aantal leer- en werkgebieden. Aan de hand hiervan kun je al zelf het een en ander op- en uitzoeken. Zo kun je kijken welke scholen er zijn die de passende sectoren in hun onderwijspakket hebben zitten. Verder kun je deelnemen aan de open dagen en studiedagen die de meeste scholen bieden. Hier maak je kennis met de school, het onderwijs en de studenten. Dit kan je al een houvast geven voor je het gesprek begint met de studiekeuzebegeleider.