Wat eet je kind van twee jaar?

Kinderen van twee jaar mogen alles eten. Een gezond ontbijt is onmisbaar. Het is een van de belangrijkste maaltijden van de dag, maar sla geen enkele maaltijd over. Gezond ontbijten doe je met veel eiwitten en genoeg gezonde onverzadigde vetten, visvetzuren en trage koolhydraten. Ze zorgen voor een goede en energieke start van de dag. Het brengt onze spijsvertering op gang en zorgt er ook voor dat je kind overdag minder eet, zeker zoete en ongezonde tussendoortjes zoals snoepjes, koek, gebak en chips. Naast zijn ontbijt heeft het uiteraard ook nood aan een gezonde lunch en avondmaal, binnenkort gaat je kind namelijk voor de eerste keer naar school en dat vraagt extra inspanningen. Wat eten kind 2 jaar?

Gezond ontbijten met het juiste brood

Je kind eet nu dagelijks twee of drie boterhammen, vaak verdeeld over zijn ontbijt en zijn lunch. Brood heeft een grote voedingswaarde en is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om te groeien, vooral hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, trage koolhydraten, onmisbare voedingsvezels, jodium, vitaminen van het B-complex en ijzer.  Vanaf twee jaar zijn alle soorten volkorenbrood een gezonde keuze. Dat is rijk aan vezels, onmisbaar voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora.

Zorg voor genoeg variatie

Niet brood maar wat er op ligt bepaald de gezondheid van wat je eet. Zorg voor voldoende variatie en vervang regelmatig brood door bijvoorbeeld havermout(pap), zelf gemaakte ontbijtgranen, muesli en granola en andere volkoren ontbijtproducten zonder suiker en zout.

Gezond broodbeleg voor gans het gezin

Kies voor gezond broodbeleg zoals:

  • Groenten en fruit en zeker avocado, tomaat, plakjes komkommer, paprika, wortels, pompoen en bloemkool, banaan, bessen, appels, peren, aardbeien en frambozen
  • Eieren, magere kaas (+20) en magere smeerkaas
  • Notenpasta en pindakaas met onbewerkte noten en pinda's zonder suiker of zout
  • Vis, vooral vetrijke vis, zoals wilde zalm, tonijn, schelvis, heilbot, zeebrasem, makreel, sardines, haring en ansjovis
  • Kip en kalkoenfilet en magere, gekookte ham

Voor zijn warme maaltijd eet hij veel groenten, aardappels (zoete aardappels), volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, mager vlees en vette vis.